Suosikkikappaleeni 1960–luvulta

13. kesäkuuta 2020

Onko mitään parempaa kuin kesäinen lauantai-ilta, vierellä mies, kädessä viinilasi ja taustalla soi valssimusiikki. No nyt viinin tilalla on kylmä coca-cola ja mieskin on tälläkertaa vain ajatuksissani vierelläni, mutta valssimusiikki soi.

Nyt blogissani käynnistyy musiikkiaiheinen postaussarja, jossa käydään mun suosikkikappaleitani läpi eri vuosikymmeniltä, alkaen sieltä kultaisesta 1960-luvusta aina 2010-lukuun saakka. Listalta löytyy 10 kappaletta ja bonuksena löytyy kappale Matilta ja Tepolta, tietenkin. Kappaleet ovat kotimaisia hittejä ja musiikkigenrenä on pääsääntöisesti iskelmä, muttei kuitenkaan aina, nimittäin poikkeuksiakin saattaa tulla vastaan, sillä välillä saatetaan mennä myös esimerkiksi diskomusiikkin tai suomirockin pyörteisiin.

Tätä on varmasti todella haastavaa tehdä, koska niitä suosikkikappaleita on paljon, varsinkin mitä kauemmas ajassa mennään taaksepäin, koska ennen mielestäni osattiin tehdä kunnon musiikkia. Ja jos verrataan tämän päivän musiikkiin ja jos puhutaan vielä iskelmästä. Musiikki on mennyt myös paljon eteenpäin, mutta minä en ole tässäkään asiassa. Tänä päivänä ei mielestäni ole enään genreä iskelmä. Edes Matin ja Tepon uusimmat kappaleet eivät ole enään sitä kunnon iskelmää. Erityisen haasteen tässä tekee nuo veljekset, sillä heillä niitä hittejä riittää ja nyt sitten pitäisi valita vain yksi kappale yhdeltä vuosikymmeneltä.


1960


Rautalankayhtyeet soittivat melko yksinkertaista rockmusiikkia.
Suomessa oli voimakas tangobuumi.
Tanssittiin jivea, twistiä ja letkajenkkaa.
Protestilaulut ja folk soivat niin Suomessa kuin muuallakin.
Lähde: Perniön yhteiskoulun musiikki

Tässä ensimmäisessä osassa käydään läpi kultainen 1960-luku, aikaan jolloin tuli toinen toisensa perään mitä loistavimpia kappaleita. En ehkä välttämättä olisi vielä 10 vuotta sitten näin paljoa rakastanut kuunnella tango- tai valssimusiikkia, kuin nyt. Oikeastaan 10 vuotta sitten kuuntelin sitä musiikkia mitä muutkin nuoret - poppipaskaa. Varmaan isompia hittejä 60-luvulla oli Satumaa ja Hopeinen kuu. Näin minusta ainakin tuntuu. Tällä vuosikymmenellä aloitti moni upea suosikkiartistini levytysuran, esimerkiksi Reijo Taipale, Danny ja Paula Koivuniemi. Näistä ensin mainittu on valitettavasti siirtynyt ajasta ikuisuuteen, eli omaan satumaahansa, niinkuin surullisesti lehdessä luki. Mua harmittaa älyttömän paljon, etten koskaan ehtinyt näkemään Reijo Taipaletta livenä, mutta monta muutakin artistia on jäänyt näkemättä - ikävä kyllä. Dannyn ja Paulan olen onneksi nähnyt.

1. Tapani Kansa – Kuljen taas kotiinpäin (1969) 
Säv. Hans Blum, suomalaiset sanat. Pertti Reponen


2. Eila Pienimäki – Tulenliekki (1960)
Säv. Toivo Kärki salanimellä Antonio Brave, san. Reino Helmismaa salanimellä Orvokki Itä


3. Reijo Taipale – Tähdet meren yllä (1962)
Säv. Unto Mononen, san. Unto Monenen avustajana Sauvo Puhtila

4. Danny – Vähän ennen kyyneleitä (1966)
Säv. Augusto Alguero, suomalaiset sanat. Kari Tuomisaari

5. Carola – Rakkauden jälkeen (1968)
Säv. Udo Jürgens, suomalaiset sanat. Kari Tuomisaari


6. Olavi Virta – Vihreät niityt (1961)
Säv & san. Terry Gilkyson, Richard Dehr ja Frank Miller, suomalaiset sanat. Reino Helismaa

7. Eino Grön – Suudelmin suljetut kirjeet (1962)
Säv. Gerry Geld, suomalaiset sanat. Reino Helismaa

8. Tapio Rautavaara – Kulkurin iltatähti (1965)
Säv. Toivo Kärki salanimellä Martti Ounamo, san. Reino Helismaa

9. Paula Koivuniemi - Jos helmiä kyyneleet ois (1968)
Säv. Toivo Kärki, san. H. Eva

10. Aikamiehet - Iltatuulen viesti (1964)
Säv & san. Martti Jäppilä

BONUS: Matti ja Teppo – Jos olet onnellinen (1969)
Säv. Rafael Cardenas, suomalaiset sanat. Juha Vaino

Tämä oli vähän helppo, sillä Matilla ja Tepolla ei 60-luvun puolella ehitnyt tulemaan kuin tämä yksi hitti. Listahitiksi tämä ei toki yltänyt, sillä se varsinainen läpimurtohitti oli Kissankultaa. Tämä on kyllä yksi veljesten hienoimmista kappaleista edelleen.

Sellainen oli jonkinlainen lista mun suosikkikappaleista 1960-luvulta. Haastavaa oli kyllä valita vain 10 suosikkia, koska niitä oikeasti hyviä kappaleita oli jo 60-luvulla paljon. Löytyykö sinulta joku suosikkikappale 1960-luvulta?

Lähetä kommentti