Mun on todella pitkään kutkuttanut kirjoittaa aiheesta raha, ja nyt sain siihen oivan tilaisuuden, kun löysin itseni sattumalta Hynäpäiväkirja-blogiin, joka käsittelee nimenomaan aihetta raha ja elämää palkkapäivästä palkkapäivään. Ihan sika mielenkiintoinen blogi, joten käykäähän tekin tsekkaamassa. Siellä oli tälläinen teksti, joka käsitteli rahamokia ja olin samantien tekemässä tätä postausta. Voin sanoa ihan rehellisesti, että olen kuningas mokailemaan raha-asioissa ja välillä hävettää suuresti se, etten vielä 26-vuotiaana osaa käsitellä rahaa oikein. Mainitut rahamokat on lainattu YLEn jutusta.


1. Laskut jäävät turhaan maksamatta
Vähän liiankin usein käy näin, vaikka tilillä sattuukin olemaan rahaa sen verran, ettän laskun pystyy maksamaan, se jostain syystä unohtaa. Yksi syy on puhdas laiskuus. Yksi syy on mun varhaisdementia. Sitten sitä ajattelee niin, että kyllähän sen laskun voi maksaa huomennakin, vaikka eräpäivä oli ja meni. Mulla on myös pitkään ollut EXCEL-taulukossa mun kaikki menot kirjattuna ylös, joten yksi syy laskun maksamatta jättämisellä on se, että en jaksa avata tietokonetta, vaikka voisin ihan hyvin maksaa laskun ja päivittää sen mun EXCEL taulukon myöhemmin. Silti se taulukko on oltava avattuna kun maksan laskuja.

2. Turhat suoraveloitukset nakertavat tiliä
Tähänkin on syynä mun dementia. Mä en ikinä muista perua tilauksia ajoissa. Vasta sitten, kun huomaan että tililtä on lähtenyt se 10€ Spotifylla tai 20€ Aamulehdelle, muista että ai niin.. Mulla oli pitkään Spotifyn kanssa tämä kierre. Viime kesänä otin 3kk ilmaisjakson käyttöön ja tarkoitus oli perua tilaus heti kun jakso päättyy. No en muistanut. En muistanut myöskään seuraavalla kerralla. Tilauksenhan olisi voinut perua vaikka heti, koska eihän se olisi katkaissut mun Spotfyn käyttöä. Vaikka tuo Spotifyn 10€ ei ole paljoa kuukaudessa, mutta on se minulle paljon. Mieluummin laitan sen vaikka ruokaan ja kärsin niistä mainoksista kuunnellessani Spotifyta, tai sitten kaivan CD-levyt esiin, jos mainokset alkaa v*tuttamaan.

3. Teet suuria päätöksiä tunnekuohussa
Joskus. Esimerkiksi olisin voinut lykätä uuden puhelimen ostoa vielä tovin, mutta se oli mun mielen päällä niin paljon ja jollain tavalla halusin ilahduttaa itseäni. Se oli ehkä se isoin rahallisesti. Tilasin myös aika nopeasti itselleni ensimmäisen kosmetiikkajoulukalenterin, miettimättä sen kummemmin miten sen pystyn maksamaan. Onneksi marraskuussa tulee veronpalautukset, että en mä onneksi suureen pulaan joudu. Yritän kuitenkin ajatella nykyään niin, että kaikesta selviää jotenkin, myös taloudellisista asioista.

4. Palkitset itseäsi törsäämällä
Kyllä, ja pahasti. Tämä on mun ongelma aina palkkapäivinä. Kun olet sen loppukuun elänyt tosi tiukalla ja sitten sulle pamahtaa tilille suuri summa, mitä muuta voit kun nauttia siitä tunteesta, että voit ostaa mitä vaan. Mutta ei se mene ihan niin, kun siitä suuresta summasta vähentää kaikki kuukausimenot, muuttuu se summa aika pieneksi. Yleensä alkukuusta ostan kaikkia herkkuja, mukaan lukien ihan terveellisetkin herkut ja loppukuusta mietit, mihin ruokiin sitä onkaan varaa. Tästä pitäisi päästä eroon. Vaikka lasken tarkkaan mun tulot ja menot joka kuukausi, ja mulla on tiedossa se ylimääräinen summa, en silti osaa elää sillä summalla mikä jäisi laskujen maksamisen jälkeen.

Mikä on teidän yleisin rahamoka?

2 kommenttia:

 1. Minun suurin moka oli että en ole löytänyt YNABia kuin vasta nyt.

  Nykyään budjetoin niin tarkasti, että raha odottaa laskuja, eikä toisinpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Budjetointi on kyllä paras tapa raha-asioissa! Itsekin olen sitä harrastanut jo muutaman vuoden 😊

   Poista

Arvostan kommenttiasi suuresti! ♡