Joulufiilis tuli, mutta tilalle tuli joulustressi

Mä rakastan joulua yli kaiken. Se on heittämällä mun lemppari vuodenaika. Rakastan kuunnella joululauluja. Rakastan täyttää kodin joulukoristeilla. Rakastan tehdä jouluruokia. Kuitenkaan en ole pariin vuoteen ollut 100% fiiliksillä joulun suhteen. Kaikki jouluvalmistelut tuntuu jotenkin pakkopullalta. Mistä se johtuu? Voisi ehkä ajatella, että mun masennus vaikuttaa siihen, mutta olen varmasti ollut masentunut jo pidempään kuin sen kaksi vuotta, joten en välttämättä syyttäisi mielenterveysongelmia mun kadonneesta joulufiiliksestä. Nyt kuitenkin, kun joulu on jo ovella, tuli sellainen pieni joulufiilis sitten kuitenkin tähän pirttiin. Tilalle tuli joulustressi, sillä kaikki joulun valmistelut on vielä tekemättä!


Ajattelin, etten tänä vuonna tekisi ollenkaan joululaatikoita itse, mutta tulin sitten toiseen loppujen tulokseen ja päätin ne tehdä kuitenkin, koska siitä on tullut tietynlainen perinne. Myöskin piparkakut olen tehnyt itse, enkä ole vieläkään tehnyt edes taikinaa, vaikka yleensä olen tehnyt niitä jo joulukuun alussa. Joulukynnetkin on vielä lakkaamatta, vaikka olen valinnut sopivan kynsilakan jo aikoja sitten. Joulusiivous on tekemättä. Tai ylipäätään siivoaminen on jäänyt nyt vähälle viime aikoina. Joulukuusikin pitäisi ehkä tuoda pirttiin. Kaikkea siis pitäisi vielä tehdä..

Miksi siitä joulusta pitää sitten stressata? Loppujen lopuksi ei siitä tarvitsisi niin paljoa stressata. Se on vain joulu, ja siinä tärkeintä on yhdessäolo. Ja ehkä se syöminen.. Kuitenkin joulussa olisi tärkeää sellainen rentous. Mutta ehkä tämä ennen joulua tullut stressi ei haittaa, koska tänä vuonna saan viettää pitkästä aikaa kunnon joululoman. Paluu arkeen koittaa vasta tammikuun 3. pvä, joten aion ottaa kaiken ilon irti tästä.

Lievittääkseni tätä joulustressiä, päätin luopua joistakin perinteistä, koska aika on hyvin rajallinen enkä ole mikään kone. Lisäksi olen ollut aika väsynyt viime aikoina, joten energiaakaan ei yllätys yllätys ole määräänsä enempää. Siksipä päätin jättää mm. itsetehdyt piparkakut tekemättä. Myöskin joululaatikot ostin tänä vuonna valmiina. Tänään on suurin osa siivoukista tehty. Ehkä tämä tästä hellittää. Huomenna olisi luvassa vielä loput siivoukset, kinkun paisto, riisipuuron syönti ja joulukuusen tuominen pirttiin sekä sen koristeleminen. Sitten joulu saa tulla.

Pukkaako teillä minkäänlaista joulustressiä?
Entä onko teillä mitään jouluperinteitä? 

jätä kommentti